top of page
Search

Zašto je pravilnik o radu sa IKT važan za svaku firmu?

Updated: Sep 13, 2021


Dobra organizacija je više od pola posla.

Pravilnikom o radu se, pored ugovora o radu i drugih opštih akata, definišu prava, obraveze i odgovornost zaposlenih. Za mnoge subjekte ovaj pravilnik je obavezan, ukoliko ne postoji kolektivni ugovor.

Zakon o radu, Opšti kolektivni ugovor i Posebni kolektivni ugovori, najčešće, ne regulišu detaljno neke situacije. Zato je neophodno poslovanje prilagoditi svojim potrebama i navikama, ali i rešeiti mnoge nedoumice, koje se javljaju u svakodnevnom poslovanju.

IKT - informacione i komunikacione tehnologije. Moderno poslovanje se ne može zamisliti bez IKT. Kako bi se ove tehnologije funkcionalno koristile, kako bi se iskoristio njihov potencijal, a smanjile zloupotrebe, sprečile opasnosti i jasno definisalo njihovo korišćenje, neophodno je urediti ovu oblast.

Javni sektor i drugi važni subjekti su obavezni da donesu pravilnik o IKT bezbednosti.

Ostali subjekti nisu obavezni, ali je to toplo preporučeno.

Primenom najbolje prakse, uz prilagođavanje potrebama i specifičnostima korisnika, menadžment i zaposleni dobijaju spreman scenario za svaku situaciju.

Na žalost, mnogima to postane jasno, tek kad se dese problemi. Recimo, ransomware napad može značiti ogroman i rizičan finansijski izdatak ili mesece rada na vraćanju podataka.


18 views0 comments
bottom of page